tisdag 4 januari 2011

Slutprodukten i grupprocesser samt tankar kring arbetet.






I detta arbete har det inte för mig varit möjligt att arbeta i grupp, därför är det svårt att avgöra om hur detta koncept skulle fungera i grupp. Jag vet inte vilka diskussioner som skulle uppstå om hur arbetet skulle fortgå, vilka svårigheter som skulle uppstå. Jag kan bara utgå ifrån vilka svårigheter och utmaningar jag självt ställt mig inför och hur jag ensam har gått igenom dem.

Förberedelser

Inspirationsmaterialet var utgångspunkten för hela arbetet, som i detta fall var en låt. Som lärare är rollen här att hitta något som kan intressera alla eleverna i gruppen, detta kan vara att gå på en utställning, koncert eller läsa en text av en försfattare. I Lgr11 (i de preliminära kunskapskraven) ska läraren erbjuda inspirationsmaterial, som eleven kan arbeta vidare med: "
Eleven kan i slöjdarbetet bidra till att utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial. Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt."

Materialet i uppgiften var bestämd från början, tråd och spik samt masonitskiva. I mitt koncept med grupparbeten är det tänkt att det ska vara 3 olika stationer med olika materialsammansättningar som eleven väljer att arbeta med. Jag tror att det är viktigt att som lärare själv först experimentera med den tänkta uppgiften så att man vet att den kan fungera i en klass. Materialet som jag valde att sätta samman i 3 stationer var:
  • tråd/garn, spik och en kvadratisk masonitskiva
  • hårt och mjukt papper, trästickor (tex tandpetare) och en kvadratisk masonitskiva
  • mjuk och hård plast, sugrör och en kvadratisk masonitskiva

Skiss och val av arbetsmetod


Jag gjorde en skiss på papper under tiden som jag lyssnade på låten. Jag tror att det är viktigt att eleverna gör skissen tillsammans kort efter, eller i sammanband med det att de blir exponerade för inspirationsintrycket. I slöjdsalen måste de finnas skissmaterial, gärna i varierande former. Hur man skissar på ett arbete kan vara svårt att komma igång med, det är viktigt att påpeka att det bara är en skiss, att den kan komma att ändras. Det är positivt att ha flera skisser att välja mellan. Kanske kan alla först göra varsin skiss, sedan försöka göra en tillsammans.


Val av arbetsmetod sker i gruppen. Jag bestämde mig för att virka, leda tråden mellan spikar och så vidare. Dessa beslut ska fattas i gruppen. I arbetets gång kan dessa också komma att ändras. Man stöter på svårigheter med en teknik, provar en annan. I gruppen kommer det att ske kommunikation om arbetsmetoder.

Utförande och slutprodukt

Den skiss som jag bestämde mig för att använda ritades upp på masonitskivan. Jag valde färg på garn, valde om efter prövande. Jag spikade, ledde tråden mellan spikarna. Hela tiden försökte jag stanna upp och fundera kring uttrycket. Jag hade ingen klar bild i huvudet av hur jag ville att produkten skulle se ut. Materialets begränsningar var många, det var svårt att spika så att spiken inte skulle komma ut på baksidan, masonitskivan var för tunn. Det krävde otroligt många spik för att kunna göra så att linjerna skulle synas. För att gör de tydliga för jag prova mig fram, måla ljusare bakgrund, andvända tjockare garn -för att i nästa stund välja bort det igen. Det var ett ständigt experimenterande. Så vill jag att eleverna i detta arbete också gör. Det estetiska uttrycket, val om färg och form, experimenterande är preliminära kunskapskrav för eleven i slöjd i Lgr11.

Att tolka min egna slutprodukt känns svårt. Frågor jag ställer mig är: Är uttrycket det jag ville åt? Har jag fångat känslan av mitt intryck av låten? Vad hade kunnat göras annorlunda? Var det rätt att tillåta mig själv att använda fler material än vad jag bestämt från början? vilken är min utveckling?


Jag är nöjd med slutprodukten, men jag vet att jag inte hade varit det om jag inte fått göra ändringar i materialvalet. Arbetet har ibland känt svårt på grund av att jag har känt mig osäker på om den tilltalar mig estetiskt. Materialet har varit begränsande, så begränsande att jag var tvungen att tillföra mera för att jag skulle kunna vara nöjd. Uttrycket jag ville åt var en känsla av toner, något sjungande, böljande där färgerna var kalla, men inslag av varma. Detta var svårt att gestalta med spik och tråd som skapade raka linjer när jag ville ha mjuka. Den samiska atmosfären ville jag också uttrycka på något sätt. Valet av färg fick stor betydelse i detta sammanhang.
Vitt för stilhet och vinter (lappländska fjäll), de typiska samiska färgerna blå och röd. Med alltför mörka färger på garnet gjorde trådarne/linjerna av melodier nästan osynliga. Jag fick hela tiden tänka på balansen i färger för att allt skulle synas.

Slutord

Arbetet som jag gjort i denna kurs har betydelse för mig i mitt kommande yrke som slöjdlärare. Att planera slöjdlektioner är något jag ständigt kommer utmanas i att göra. Genom detta arbete har jag förstått hur bra det är att själv först prova på uppgifterna innan jag låter min elever göra det. Jag kan då ändra uppgifterna/lektionerna så att de mer stämmer överens med målgrupp efter syfte och utvecklingsmöjligheter. Jag har i denna kurs inte haft möjlighet att arbeta i grupp, och kan därför inte uttala mig om fördelar och nackdelar med att arbeta i grupp. Jag vet heller inte hur min plan för ett grupparbete i slöjd skulle kunna te sig i verkligheten, jag kan bara spekulera. Men jag ser en möjlighet i att genomföra den. Jag skulle nog ändra lite på materialvalet, så att det inte blev alltför begränsat.

/Frida Eriksson.


2 kommentarer:

  1. Hej! Jag hittade till din blogg igår via Nitsirk och vill bara tala om hur inspirerad och glad jag blev av ditt klädprojekt. Så himla fint och många roliga lösningar!

    SvaraRadera
  2. Oj! tack så mycket! Jag har glömt att uppdatera här på sistone. ska bli bättre!

    Tack för att du läser!

    SvaraRadera